9 feb. 2017

Mahtava, upea, hieno Rink!
Joskus on vaikea pukea tunteet sanoiksi, ja nyt on sellainen hetki. Tai siis, jos mut päätäisi kailottamaan kaikki ajatukseni täysin vapaasti... a) kuulijat kyllästyisivät b) eivät uskoisi c) nauraisivat. Mutta mitä mä sitten tänne kirjoittaisin, kun fiilis kerran on niin hyvä ja pilvet hehkuvat syvää pinkkiä sävyä?

Postasin aiemmin tänään Instagramiin ratsastusvideon tiistailta. Ja siinä tiistain ratsastuksessa on luonnollisesti syy hehkutukselleni.
- Tämä oli toinen kerta kun ratsastin Rinkillä.
- Se on 4-vuotiaaksi kääntyvä ori.
- Rink oli kolmatta kertaa elämässään ratsastuskentällä.
- Sillä ei ole oikeastaan ratsastettu kuukauteen muutamaa kertaa lukuunottamatta.
- Oli pimeää.
- Läheiseltä ampumaradalta kuului pauketta.
- Pari hevosta kirmasi läheisellä pellolla.
Ja nämä asiat kun laskee yhteen voisi kuvitella, että ei voinut mennä hyvin. Mutta menipäs, tai sitten mä osaan iloita niistä pikkiriikkisistäkin onnistumisista.

Täällä oli tällä viikolla ihan super kylmä, joten puskajussi-fashionilla mentiin. ;) Kypärähatut (sexhatten, niin kuin sanon ruotsiksi) ja kolmet villasukat, kyllä tarkeni. Lumi vain puuttuu... :( Onneksi kentän pohja oli ihan toimiva lyhyttä käynti- ja ravityöskentelyä varten.

On kyllä ihan mielettömän kiva olla mukana tällaisen taitavan ja oppimishaluisen nuoren hevosen koulutuksessa! Tällä hetkellä se opettelee seisomaan paikallaan selkäännousussa ja paras väline siihen on tietysti porkkanan syöttäjä. :D Vielä pidetään avustaja apuna niin usein kun on mahdollista, jolloin avustaja toimii lahjojana, ratsastaja nousee kyytiin ja antaa porkkanan selästä käsin. Kohta kokeillaan ilman avustajaa, ja sitten pitäisi vielä ottaa selkäännousupenkki mukaan touhuun jossain vaiheessa ja totuttaa siihen. Kunhan nyt sitä ennen ei ihan hirveän kylmä tule ettei tarvitse kivuta sinne korkeuksiin ihan kankeana sadan vaatekerroksen kanssa... Rink oli viime syksynä 164 cm korkea mutta on varmasti kasvanut siitä vielä. Jännä nähdä miten iso siitä tulee! :) Rinkin isä Fabe 348 (joka on myös kuuluisan Frederik the Greatin isä, *melkein sukua julkkikselle*) on friisioriiksi melko pieni (reilu 160 cm), joten ihan kiva että Rinkistä kasvaa isompi. :)

Rink oli ymmärrettävästi vähän jännittynyt saapuessamme kentälle. Se keskittyi kuitenkin muhun yllättävän hyvin. Tein käynnissä pysähdyksiä voimistuvin avuin (istunta -> nyrkkien puristus -> pidätys, tiedätte varmasti mitä tarkoitan) ja ilokseni sekä hämmästyksekseni Rink tajusi NELJÄN pysähdyksen jälkeen pysähtyä pelkästään istunnalla. Olin ihan äimän käkenä, miten fiksu toi hevonen onkaan? Pysähdysten lisäksi tein erikokoisia voltteja, niissä (kääntämisessä...) on vielä oma haasteensa haha. :D

Ratsastin ravissa ehkä reilu viisi minuuttia molempini suuntiin, lähinnä oli ajatuksena että Rink saa purkaa vähän energiaa sekä toivon mukaan vähän rentoutuukin. Ravaaminenhan oli sen mielestä ihan hurjan hauskaa ja omistaja onnistui tallentamaan videolle pienet ilopukit. Pukkien jälkeen Rink jatkoi matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. :D Mua lähinnä nauratti siellä selässä. Se yllätti mut myös ravissa ihan täysin, liikkui pyöreänä ja tahdikkaasti eteenpäin. Oikeaan kierrokseen se oli vähän jäykempi taipumaan mutta tuli myös hyviä pätkiä. Keskityin ehkä liikaa niihin hyviin hetkiin sillä muuta en näköjään muistakaan. ;) Menihän se myös huonosti välillä, esim. kun jossain näkyi jotain jännittävää (=pellolla olevia hevosia) niin eteneminen unohtui täysin. Välillä mentiin myös ihan kunnon rollkur-muodossa kun Rink meni edestä tyhjäksi eikä jaksanut kantaa itseään tarpeeksi.

Tunnen Rinkissä olevan tosi paljon potentiaalia. Se on niin miellyttävä ja kiltti hevonen, oppii nopeasti, herkkä ja sillä on upeat liikkeet. Suuret ovat suunnitelmat, mutta mennään täysin hevosen ehdoilla ja tavoitteena on pitää hommat sille hauskana. Paljon vaihtelevaa liikuntaa - ajamista, maastoilua, hyppäämistä, ohjasajoa ja kouluratsastusta. Vahvistamme sitä pikku hiljaa ja ensi kuussa olisi ideaali, että se liikkuu kunnolla neljä päivää viikossa. Keväällä/kesän alussa nostetaan "työpäiviä" viiteen ja loppukesästä sen tulisi liikkua mielellään joka päivä, sillä Saksassa käyttökokeissa hevoset ratsastetaan kaksi kertaa päivässä, myös nämä nelivuotiaat... Lopulliset aikataulut, sijainnin jne saamme tietää kevään aikana joten niiden mukaan tehdään suunnitelmat. Näillä näkymin lähden Saksaan sekä mukaan viemään Rinkiä, että hakemaan sitä ja katsomaan itse loppukokeita. Vitsi, en malta odottaa!! :)10 kommentarer:

 1. Oijoi, kuinka komea poika! Sä olet niin onnekas, kun saat ratsastaa näillä unelmahevosilla. Ihana tukkajumala!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se on kyllä todella hieno ja potentiaalinen hevonen! :)

   Radera
 2. Onko Rink siis syntynyt 2013? Komea poika kyllä! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jep, kesäkuussa (jos oikein muistan). :)

   Radera
 3. Kolme asiaa.
  1. Käsijarru pois päältä. Nuori hevonen pitää saada ajattelemaan eteen,ei taakse
  2.Eteen, eteen, eteen. Enemmän kaulaa jolla saa pitää tasapainon ja raviin selvä eteenpäin ajatteleva tahti. Sillä missä se nenä on ei ole mitään merkitystä, kunhan se ei osoita ryntäisiin.
  3.Selkä käyttöön,säkä ylös. Nuorelle hevoselle paras työskentelymuoto on korvien ollessa sään tasolla tai alapuolella.

  Lisäisin vielä että työskentelypäiviä on hyvä olla viikossa enintään saman verran kuin ikävuosia eikä kaikki päivät ole kentällä pyörimistä toivottavasti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postauksessa kirjoitinkin liikuntamuodoista ja -määristä sekä syyt tälle, harmi jos se kohta meni sinulta ohi. :)

   Kiitos kuitenkin vinkeistä, näin myös me ajattelemme. Olosuhteet olivat kuitenkin todella jännittävät ja minä hevosen selässä toista kertaa.

   Radera
  2. Ja sinä päivänä kun hevonen on kone, toimii manuaalit todellisuudessa yhtä hyvin kuin paperilla. Siihen asti, kun kaksi elävää olentoa toimii ja opettelee yhdessä, tulee olemaan teoriassa "vääriä" asioita, jotka sille kaksikolle sopivat. Kuka tahansa elävässä elämässä, ei vain kirjaviisautta lukenut, eläimiä kouluttanut tietää sen.

   Radera
  3. Tämä oli varmaan yksi viisaimmista ja parhaimmista kommenteista mitä olen mistään hevosblogista lukenut. :) hyvin kirjoitettu!

   Kyllä, täydellisessä elämässä kaikki sujuu tietysti kuin oppikirjoista heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Mutta kun tämä elämä tai me osalliset emme millään tavalla ole täydellisiä, niin silloin on myös tekemisissä puutteita. Ja valitettavasti negatiiviset ihmiset tarttuvat vain niihin puutteisiin eivätkä näe metsää puilta. :)

   Radera
 4. Hieno nuori mies! Aivan mahtavaa saada olla mukana kouluttamassa noin upeaa hevosta. Lycka till!

  Maarit L. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. On kyllä mieletöntä olla mukana Rinkin arjessa ja nähdä sen kehittyvän! :)

   Radera

Valitettavasti blogiini tulee paljon spämmi- ja roskapostikommentteja, joten sanavahvistus on käytössä ainakin toistaiseksi. Pahoittelen lisävaivaa, toivottavasti se ei estä sinua jättämästä kommenttia.