13 feb. 2017

Rink: Nuoren hevosen treenaaminen kohti käyttökokeita



Rink on yksi niistä friisioreista, joka lähtee syksyllä Saksaan FPZV;n 50 päivää kestäviin käyttökokeisiin. Näissä kokeissa arvioidaan oriiden laatua ja tavoitteena on siis kantakirjaus Saksan friisien kantakirjaan. Käyttökokeiden ajankohta on elokuun lopusta lokakuun puoliväliin ja ne järjestetään Landgestüt Redefin-tilalla noin 100 km Hampurista itään. Toivon saavani järjestettyä työni siten, että pääsen sekä viemään että hakemaan Rinkin. Tuo kantakirjaustilaisuus on kuitenkin ihan must see-juttu!




Meillä on siis puoli vuotta aikaa treenata Rinkiä kokeita varten. Ulkonäkö, rakenne ja luonne ovat tietysti tärkeitä arviointiperusteita, mutta näiden lisäksi arvostellaan myös hevosen ratsain ja ajaen. Rink on sisäänajettu (sanotaanko kärrhevosista näin? :D t. ratsupelle) jo ennen kuin se täytti kolme vuotta, joten ajaminen on sille kaikista tutuin juttu ja se on kuulemma ihan mieletön ajaa. Pääsen toivottavasti jo tänä viikonloppuna sen kärryjen kyytiin! Rink laitettiin satulaan viime syksynä ja on opetellut rauhassa ratsun hommia, pääasiassa maastoillen. Ajamisen ja ratsastamisen lisäksi sen viikko-ohjelmaan kuuluu myös ohjasajo. Tällä hetkellä Rink liikkuu kolme päivää viikossa ja nyt keväällä se saa liikkua neljä päivää viikossa.

Ja nyt ennen kuin kukaan "näin liikutetaan nuorta oppikirjojen mukaan"-lukija flippaa täysin:

Alustavasti saatujen tietojen mukaan Saksassa käyttökokeissa hevoset liikutetaan KAKSI KERTAA päivässä, myös 4-vuotiaat. Ei, se ei ole optimaalista nuorelle hevoselle mutta tämä on se mitä olemme kuulleet sieltä. Toivon, että saamme nyt kevään aikana tietää tarkemmat aikataulut ja ohjelmat joista ehkä käykin ilmi, että hevoset liikutetaan vaikka viitenä päivänä viikossa kahdesti, tai että ohjelma sisältää sitä ja tätä, juoksutusta jne.

MUTTA.
Sitä silmällä pitäen haluamme kasvattaa Rinkin kuntoa niin, että se jaksaa ja kestää. Mikäli ohjelma oikeasti tulee olemaan tuo, haluamme Rinkin liikkuvan alkukesästä viitenä päivänä viikossa (eikä todellakaan pelkästään ratsain!) ja ennen Saksaan lähtöä kuusi päivää viikossa. Eikä edelleenkään silloinkaan ratsain joka päivä, vaan vaihtelevasti.

Tällä hetkellä Rinkillä ratsastetaan 1-3 kertaa viikossa joista yksi kerta kentällä ja loput maastossa. Joinakin viikkoina se liikkuu ratsastajan kanssa kerran tai kaksi kertaa. Loput sen liikunnasta koostuu ohjasajosta ja ajamisesta.

Haluan nyt oikeasti yrittää selittää tämän asian auki niin, ettei kenellekään jää pahaa makua suuhun. Jos on kysyttävää tai jotain jäi epäselväksi, kysy ihmeessä! :) Meillä on omistajan kanssa tavoitteena saada Rinkistä kestävä, innokas ja terve hevonen joka lähtee mielellään hommiin ja viihtyy ihmisen kanssa. Kantakirjauskokeiden lisäksi sille ei ole laitettu tälle vuodelle mitään muita vaatimuksia tai tavoitteita.


Paljon kehuja kun seisoo kaksi sekuntia paikallaan <3

Loppukokeissa hevosten tulee liikkua tasapainoisesti kaikissa askellajeissa, hypätä n. 60 cm maastoesterata ja liikkua nätisti kärryjen edessä. Rink on tällä hetkellä kaikissa muissa hommissa ikäisensä tasolla, paitsi hyppäämisessä. Se on irtohypännyt muutaman kerran, mutta ratsastajan kanssa se ei ole mennyt edes puomien yli. Rinkistä ei havitella estehevosta joten ei hätää, mutta vaihtelevaan liikuntaan kuuluvat myös pienet esteet ja just noita käyttökokeita varten niitäkin täytyy alkaa treenaamaan pikku hiljaa. :)





Rink muuttaa uudelle tallille ensi kuussa ja siellä on maneesi, jee! :D Siihen asti höntsäillään maastossa ja mennään pohjien salliessa kerta viikkoon kentällä, kasvatetaan kuntoa ja otetaan rennosti. Uudella tallilla alamme vähitellen miettimään estehommia irtohypytyksen, puomien ja kavalettien muodossa. Tehdään hommasta helppoa ja hauskaa! Alamme myös käymään kouluvalmennuksissa kerran viikossa tai kahdessa kunhan Rinkin kunto kasvaa vähän. No, laitetaan sana "valmennus" lainausmerkkeihin... :) Varaamme valmentajan puoleksi tunniksi, mutta teemme hommia tasan sen verran ettei Rink väsy tai rasitu liikaa. Jos se aika aluksi on 10 minuuttia, niin sitten on. Pääasia on, että saamme neuvoja!


12 kommentarer:

  1. Rink on kyllä upea! Rakastan noita sivukuvia, näyttää ihan siltä kuin Rink hymyilisi :D Hurjalta kuulostaa tuo 2x ratsastusta päivässä nuorelle hepalle, toivottavasti osa työskentelystä tehdään maasta tai jotkut päivät ovat kevyempiä :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos, Rink on kyllä hieno! :)

      Joo muakin vähän hirvittää jos meno oikeasti on siltä miltä se ensin kuulostaa, mutta uskon (ja toivon...) liikutuksen kuitenkin olevan järkevää. Odotellaan lisäinfoa vielä. :)

      Radera
  2. Miksi Saksaan käyttökokeisiin eikä Hollantiin? Eikös friisit tule Hollannista? Vai pidetäänkö siellä ollenkaan käyttökokeita? Vai saako Rink edes osallistua Hollannin friisitapahtumiin? Sori, paljon kysymyksiä mutta minulla ei ole mitään tietoa näistä friisimenoista muuta kuin että rotu tulee Hollannista :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Friiseille on tietääkseni kaksi "pää"kantakirjaa (voi olla enemmänkin... :D en ole minäkään niin perillä kuin voisi olla), Hollanti ja Saksa. Rink on syntynyt Hollannissa ja se hyväksyttiin siellä KFPS:n (Hollannin kantakirjan) testeihin, mutta se kvaalautui ulos tietääkseni askellajien takia, oli liian innoissaan eikä esittänyt kunnollista käyntiä. Hollannin kantakirjaan pääsy on tosi tiukkaa ja tarkkaa, joten siinä meni Rinkin mahdollisuudet - sen takia se tänne Ruotsiin päätyikin, Hollantilaisen hyväksytyn KFPS:n oriin ostaminen ja maasta vieminen on lähes mahdotonta mikäli olen oikein kuulopuheista ymmärtänyt. :D Rink esitettiin viime vuonna Ruotsissa Saksan kantakirjan (FPZV) keuring-tapahtumassa ja se sai sieltä tarpeeksi hyvät pisteet joten se kutsuttiin näihin käyttökokeisiin. :)

      Haluaisin oppia lisää näistä kantakirjausperusteista ja olisi kiva jakaa tietoa tänne blogiin, mutta mun täytyy oikeasti perehtyä enemmän asiaan ennen kuin uskallan mitään kirjoittaa. :D Yritän kuitenkin vastata aiheeseen liittyviin kysymyksiin parhaani mukaan!

      Radera
  3. Ihan uteliaisuutta, onko noi orit pakko käyttää käyttökokeissa noinkin nuorena? Kuvittelisi, että olisi kantakirjankin etu ennemmin ottaa 5 tai 6v hevosia, joista on ollut oikeasti aikaa kouluttaa potentiaali esiin ja joille annetaan mahdollisuus mahdollisimman kestävään kehittymiseen :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tää onkin mulle ihan vieras kysymys ja aion ottaa selvää asiasta, palaan asiaan kun tiedän! :)

      Radera
  4. Svar
    1. Tack! :) Och stort tack att du orkar kommentera, vet inte om du förstår finska ens? :D haha! Jag har planerat att göra åtminstone en vlogg på engelska, får se när jag vågar. :)

      Radera
  5. Mielenkiintoisia ja vieraita ovat nämä kantakirja- ja näyttökoejutut minullekin minkä vuoksi innolla seuraankin teitä. Tässähän tulee ihan valtavasti uutta tietoa!

    Nuoren hevosen koulutuksestakaan en tiedä oikeastaan mitään. Sivusta seuranneena olen kuitenkin oivaltanut, että saman ikäisissäkin hevosissa voi olla ihan valtavat erot. Toiset kehittyvät ja oppivat nopeammin, toisilla kestää kauemmin. Rotu ja käyttötarkoituskin ilmeisesti vaikuttavat siihen miten ja millä vauhdilla asioita opetellaan. Monipuolisuus kuulostaa ihan maalaisjärjellä ajatellenkin hyvältä - pysyy mielenkiinto yllä ja samalla lihakset (ja pääkin) saavat tehdä eri tavalla töitä. Sopiva määrä työtä, sopiva intensiteetti, sopivasti lepoa - eiköhän se ole hyvä resepti! Hyppäämisestä tuli sellainen kysymys mieleeni, että tuleeko teillä maastossa luonnonesteitä vastaan: pieniä ojia, kaatuneita puita tms.?

    Maarit L. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. On kyllä mielenkiintoista! :) Itse pääsin kurkistamaan tähän maailmaan ensimmäisen kerran kun syksyllä olin Maaiken mukana keuring-tapahtumassa. Nyt syksyllä on tämä Rinkin kantakirjaus ja ensi tammikuussa on suunnitelmissa lähteä Hollantiin seuraamaan Faderpaard-tapahtumaa jossa esiintyvät kaikki Hollannin kantakirjan menestyksekkäimmät orit! Sitä odotellessa. :)

      Oikeassa olet, nuoret kehittyvät todella eri tahdissa. Mutta juuri monipuolisuus ja mielekkyys hommassa mahdollistavat hyvän alun nuorelle hevoselle! :) Pohjat eivät juuri nyt mahdollista kunnollista maastoilua sillä monessa paikassa on ihan paksu luistinrataa muistuttava jääkerros ja muuten pohjat ovat aika kovia paikoitellen, mutta kunhan pohjat sallivat ovat nuo luonnollisten "esteiden" ylittäminen suunnitelmissa. :) Ensin ehkä maasta käsin tosin haha! :D

      Radera
  6. On kyllä aina ilo tulla katsomaan ja lukemaan blogiasi! Todella kiinnostavaa seurata nuoren hevosen kanssa tehtyä tavoitteellista työtä. Ja kun kyseessä on vielä friisiläinen. Hoidetaanko näiden tukkajumalien harjoja ja häntiä miten, että ne pysyvät noin upeina ja paksuina?

    Pii

    SvaraRadera
    Svar
    1. Voi miten kiva kuulla, kiitos! :)

      Rinkillä on harja aina leteillä jotta se pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Letit avataan kerran-pari viikossa (tai kun näyttää tarpeelliselta) ja letitetään uudestaan, mutta tähän touhuun menee parhaimmillaan 45 min joten turhan usein sitä ei viitsi tehdä... :) Toki kuvauksia varten ja tulevaisuudessa "kunnon" ratsastuksia varten avataan ja laitetaan esim. ratsastuksen ajaksi ranskanletti. Jouhet selvitellään käsin (pahimmassa tapauksessa ihmisten "takkuharjalla") ja ei suihkuteta silikonia sisältäviä selvitysaineita. Harjan kasvu on friiseilläkin niin yksilöllistä, Rinkillä on vajaa nelivuotiaaksi kyllä ihan mieletön harja! :)

      Radera